Остъклена Тераса или не?

Решението за остъкляване на терасата зависи от много фактори, като например бюджет, употреба на терасата, климатични условия, естетически предпочитания и други. Тук са изброени някои предимства и недостатъци на остъклената тераса, които може да ви помогнат да вземете решение.

Предимства на остъклената тераса:

 • По-добра защита от елементите: Остъклената тераса осигурява по-добра защита от вятър, дъжд и сняг в сравнение с откритата тераса.
 • По-голяма употреба на терасата: Остъклената тераса може да се използва по-често през годината, дори и при по-студени и дъждовни дни, тъй като остъкленият панел задържа топлината в терасното пространство.
 • По-добро енергийно ефективност: Остъклената тераса може да подобри енергийната ефективност на дома, тъй като позволява по-добра употреба на слънчевата енергия и намалява загубата на топлина.
 • По-добра звукоизолация: Остъклената тераса може да предостави по-добра звукоизолация в сравнение с откритата тераса.
 • По-голяма защита на мебелите: Остъклената тераса предоставя по-добра защита на мебелите от влага и UV лъчи.

Недостатъци на остъклената тераса:

 • По-висока цена: Остъклената тераса може да изисква значителни инвестиции в сравнение с други опции за терасно покриване.
 • Ограничен достъп до свеж въздух: Остъклената тераса може да ограничи достъпа на свеж въздух до терасата, което може да бъде неприятно, особено през горещите месеци.
 • Риск от надграждане на топлината: Остъклената тераса може да задържа топлината във вътрешността на терасата, като я прави прекалено гореща, особено през летните месеци.
 • По-сложна инсталация: Инсталирането на остъклена тераса може да изисква повече време и професионална помощ в сравнение с други методи за терасно покриване.
 • Риск от счупване на стъклата: Остъклената тераса може да бъде по-уязвима от други опции за терасно покриване, като изложеността на стъклата на удари може да доведе до счупване или повреда.
 • Затруднен достъп при почистване: Остъклената тераса може да изисква редовно почистване на стъклата, което може да бъде трудно и опасно, особено ако терасата е високо.

Този въпрос си задава всеки собственик на къща с тераса или веранда, както и тези, които имат лятна кухня на двора!

Ето и две ситуации:

Ситуация за мислене номер 1

Да кажем, че терасата (верандата, беседката) не е остъклена. Приятелите ви идват на гости, за да прекарат уютно времето си. Каните ги на маса на терасата. Преди това, разбира се, трябва да избършете масата и столовете от слоя прах, който се носи от улицата от поривите на вятъра върху неостъклената тераса. Ако мебелите са плетени, тогава трябва да отделите повече време за почистване. Може дори да се наложи да изнесете „плетеницата“ на улицата и да я изплакнете под налягане. След това подът се почиства от праха и всички паднали листа се издухват от площадката.

И сега, най-накрая, седите с приятели или семейство на масата, наслаждавайки се на приятно общуване вечер. Прогнозата за времето за вечерта беше утешителна, но от средата на деня небето започна да се облачи. До вечерта се чупи лек вятър, който издухва салфетки от масата, като едновременно с това внася нова порция прах на терасата, утаявайки се върху чинии с храна. Финалът обикновено е слаб (или силен) дъжд, който в съчетание с вятъра прави престоя на терасата (веранда, беседка) вече не толкова уютен. Разбира се, случва се стихиите да не са пречка за весела компания. И с всичко това говорим за сезонния период от края на май до август. През останалата част от годината събирането на неостъклена тераса за дълги „вечерни събирания“ в нашите географски ширини е възможно само с пуловери и якета, продължавайки да се борим с дъжда, вятъра и всички съпътстващи „прелести“.

Автор на статията: Всички наши Клиенти с неостъклена тераса.

Ситуация на мислене номер 2

Решихте да остъклите терасата си Навеса или Зимна градина с плъзгащо се безпрофилно остъкляване, изпълнен с монолитно закалено стъкло или закален стъклопакет. Според вида на отваряне такива системи се делят на успоредно плъзгащи се или плъзгащи се, сгъваеми плъзгащи се „хармоники“ и Вертикално плъзгане тип Гилотина

Така. След като остъклите вашата тераса (веранда, беседка) с помощта на безрамкова плъзгаща се технология, вие:

– Намалете до минимум броя почиствания в остъклената стая, тъй като подвижните стъклени стени не пропускат прах и мръсотия от улицата. Мебелите и пода не са запушени дори при силни пориви на вятъра;

– Защитете помещенията си от вятър, дъжд, сняг и всички свързани последствия на терасата си;

– Можете лесно да реагирате на промените във времето през целия ден, като регулирате микроклимата на терасата (веранда, беседка) с просто преместване на вратите. При хубаво време отваряха терасата напълно, при лошо време затваряха всички врати или отваряха някои от тях за проветряване. И всичко това за секунди и без усилие – дори дете може да се справи. Между другото, някои системи осигуряват ключалки срещу нежелано отваряне на клапаните от деца. А закаленото безопасно стъкло, използвано в системите, не се счупва лесно. Но дори и да опитате, счупеното закалено стъкло се разпада на малки парченца, които не могат да наранят човек;

– И най-важното: вашата тераса може да се използва през цялата година. Нашите приятели имат примери, когато гостите се събираха в шикозна беседка, остъклена с безрамкови плъзгащи се системи, за да отпразнуват Нова година . В студено зимно време се използват алтернативни източници на топлина за създаване на комфортна температура в остъклено помещение. И ако в терасата (веранда, беседка) е вградена камина или барбекю, тогава нейната топлина е достатъчна, за да „настигне“ желаната температура в стаята.

Заявка за индивидуална оферта

Попълнете формата по-долу, за да получите  консултативна без задължения.

Ще отговорим до 24 часа.

Вземи индивидуална оферта за твоя проект