Често задавани въпроси

Пергола

илюстрация за често задавани въпроси

Изработена от най-висококачествени материали, тази пергола е проектирана да издържа на всякакви атмосферни условия и да предлага защита от слънцето и дъжда. Със Somfy автоматика, можете да контролирате перголата с лекота и удобство. Изберете нашата турска автоматизирана пергола с белгийски трислоен блекаут винил, за да добавите елегантност и функционалност към вашия дом и градина. Перголата е със Samsung осветление с възможност за димируем LED. 

Автоматизираната пергола е вид пергола, която се контролира чрез автоматична система, обикновено с дистанционно управление. Такава перголна система може да се регулира посредством електроника, която контролира двигателите, отговарящи за отварянето и затварянето на перголната конструкция. Също така, автоматизираните перголи могат да се контролират и чрез сензори, които реагират на промените във времето, като на пример дъжд или силен вятър, за да управляват перголната система автоматично. Всичко това прави автоматизираните перголи по-удобни и лесни за употреба, което ги прави идеални за дома, градината, терасата или басейна.

Винилът е изключително устойчив на вода и влага, което го прави идеален материал за изработване на перголи. Виниловото платно обикновено е проектирано да бъде устойчиво на множество атмосферни условия, като например влага, мразове, UV лъчи и т.н. Все пак, е важно да отбележим, че качеството на виниловото платно може да варира значително в зависимост от производителя и типа на перголата, която изберете. Затова е препоръчително да се консултирате с производителя или доставчика на перголата, за да се уверите, че виниловото платно е влагоустойчиво и е подходящо за местните атмосферни условия.

Препоръчва се при обилен морък снеговалеж при минусови темперетури перголата да бъде затворена, като по този начин се предотвратява натрупване на сняг след което той може да замръзне. Различни модели перголи предлагат различна функционалност на натоварването в зависимост от големината на перголите. Перголата може да издържи до 34-45 см. сух сняг. Перголата трябва редовно да се проверява. При откриване на никакви видими промени или щети в случай на замръзване е необходимо незабавно да се свържете с фирмата ни.

Ако притежавате автоматизирана пергола, е важно да я подготвите за зимните месеци и да я поддържате в добро състояние, за да се гарантира нейната дълготрайност и функционалност. Ето няколко препоръки за грижа за автоматизирана пергола през зимата:

 • Почистете перголата – Преди да затворите перголата за дълъг период от време, почистете я от всички замърсявания. Това ще помогне да запазите перголата в добро състояние през зимата и да предотвратите натрупването на влага или мръсотия.

 • Затворете перголата – Затворете перголата, за да я защитите от снеговалежи, вятър и други атмосферни условия.

 • Проверете системата за автоматизация – Преди да затворите перголата, уверете се, че системата за автоматизация работи правилно и няма никакви проблеми. Ако забележите някакви проблеми, свържете се с производителя или доставчика на перголата, за да ги отстраните.

 • Проверете за повреди – Проверете перголата за евентуални повреди, като например пукнатини или дупки в платното. Ако забележите такива, свържете се с производителя или доставчика на перголата, за да извършат ремонтите, преди да затворите перголата за зимата.

 • Съхранявайте дистанционното управление – Ако вашата пергола е оборудвана с дистанционно управление, съхранете го на сухо място и го защитете от влага, за да го предпазите от евентуални повреди.

Следвайки тези препоръки, можете да се уверите, че вашата автоматизирана пергола ще остане в добро състояние през зимата и ще продължи да ви предоставя уют и комфорт, когато и да е необходимо.

Перголи  сертифицирани за ветроустойчивост в съответствие с класа на вятъра от 3 до 49 км/ч. Нашите перголи, се изчисляват да издържат на още по-високи ветрови натоварвания до 100 км/ч.

Безопасността на перголата на силен вятър зависи от няколко фактора, като дизайна на перголата, качеството на материалите, степента на вятърното налягане и степента на подготовка и поддръжка на перголата.

Всички перголи са проектирани да издържат на определено вятърно налягане, което се определя по време на проектирането и монтажа им. За да се гарантира безопасността на перголата на силен вятър, е важно да се изпълнят следните препоръки:

 1. Поддръжка на перголата – Редовната поддръжка и инспекция на перголата може да предотврати евентуални повреди и да гарантира безопасността й. Използвайте професионални услуги, ако има нужда от по-голяма поддръжка.

 2. Подготовка преди вятърна буря – Преди да се очаква силна буря, затворете перголата и я закрепете добре към земята. При изложени на вятър перголи трябва да се затварят преди по-големи ветрове.

 3. Избягване на предизвикателни ситуации – Избягвайте да използвате перголата по време на силни ветрове и в случай на необходимост я закрепете добре за земята.

 4. Избор на качествени материали – Качествените материали могат да повишат безопасността на перголата. Изберете пергола с висококачествени материали, които са подходящи за използване на открито.

 5. Съобразяване със зона на вятърно натоварване – Съобразете перголата със зоната на вятърно натоварване в района, където ще бъде инсталирана. В зависимост от областта може да бъдат изисквани специални мерки за безопасност.

Всички тези препоръки могат да помогнат за гарантиране на безопасността на перголата на силен вятър

перголите имат специални системи за отвеждане на водата, като например канали или дрени, разположени в стратегически точки на конструкцията.

При монтаж на автоматизирана пергола, всяко място за отвеждане на водата трябва да бъде добре проектирано и инсталирано, за да се гарантира, че водата ще бъде ефективно отвеждана и няма да предизвика проблеми като наводнения или изтичания на вода в неподходящи места.

Важно е да се следят системите за отвеждане на водата на перголата и да се поддържат в добро състояние, за да се избегнат евентуални повреди и проблеми.

Всеки крак на перголата си има собствен дренажен канал. Водата от винила се стича по улука, вграден в кратака на перголата, като излиза в основата и. Може да се изведе и страничен улук, който да бъде включен в близки до перголата улуци.

За почистване на автоматизирана пергола можете да използвате следните стъпки:

 1. Използвайте мека четка или кърпа, за да отстраните праха и мръсотията от платното на перголата. Ако има петна, може да използвате мек почистващ препарат, който е безопасен за винила.

 2. Използвайте мек препарат за почистване на алуминиевата рамка на перголата. Не използвайте абразивни или корозивни почистващи препарати, които могат да повредят повърхността на рамката.

 3. Ако перголата има система за отвеждане на вода, проверете дали дренажните канали не са затворени от листа, мръсотия или други обекти. Ако забележите затруднения, почистете дренажните канали с четка или мека кърпа.

 4. Периодично проверявайте системата за автоматизация на перголата и се уверете, че работи правилно. Ако забележите каквито и да било проблеми, свържете се с производителя или доставчика на перголата.

Също така е препоръчително да се почиства перголата редовно, за да се запази в добро състояние и да се избегнат проблеми и повреди.

При закупуване на Перголата, ще получите инструкции за експлоатация и поддръжка. Препоръчително е да се извърши основна почистване на изделия, които трябва да се изпълнят, в съответствие с указанията. На първо място, много е важно да се почиства улука поне веднъж на 3 месеца. Поддръжка или годишна поддръжка се извършва само от упълномощеното лице. След инсталацията, вие ще получите гаранция и ръководство за потребителя

Винилът, използван за автоматизирани перголи е произведен по специални технологии, които му придават високо ниво на устойчивост на горене. Това означава, че винилът на перголата не би трябвало да гори лесно или да продължава да гори след прекратяване на източника на огъня.

Въпреки това, е важно да се има предвид, че винилът може да бъде повреден при високи температури или в случай на директен контакт с огън. Затова е препоръчително да не се пускат огнени източници, като например газови горелки или керамика, близо до автоматизираната пергола.

Също така, в случай на пожар в близост до перголата, е важно да се избягва директен контакт на пламъците с виниловото платно или други материали на перголата, за да се предотврати нанасяне на щети и рискове за безопасността.

Да, добавянето на LED осветление на автоматизирана пергола е възможно. Това може да се постигне, като се инсталират LED светлини в перголата, които да се свържат към димируем контролер. Димируемият контролер ще позволи на потребителя да регулира яркостта на светлината, в зависимост от предпочитанията му.

LED димируем контролер е устройство, което служи за регулиране на яркостта на LED светлините. Такъв контролер позволява на потребителя да регулира интензитета на светлината от светлинните източници на перголата, включително и на светодиодните (LED) светлини. Контролерът за димиране на LED светлините работи, като регулира силата на тока, който достига до светлинния източник. По този начин, когато токът е по-силен, светлината свети по-ярко, а когато токът е по-слаб, светлината свети по-малко ярко. В зависимост от модела, димируемият контролер може да има различни режими на димиране, като някои модели позволяват и програмиране на различни настройки за димиране. LED димируемите контролери могат да се управляват по различни начини, включително чрез дистанционно управление, приложение за мобилни устройства или чрез управление от друго устройство или система. Освен това, те могат да бъдат инсталирани в различни видове осветителни системи, включително и на автоматизирана пергола, за да се предостави персонализирано осветление и повече комфорт на потребителите.

За да се осигури правилната инсталация на LED осветлението, е препоръчително да се обърнете към професионални инсталатори на перголи или електротехници, които да инсталират системата за осветление. Освен това е важно да се уверите, че инсталираното осветление е водоустойчиво, за да издържи на влагата и други атмосферни условия, които могат да повлияят на перголата.

LED димируем контролер е устройство, което служи за регулиране на яркостта на LED светлините. Такъв контролер позволява на потребителя да регулира интензитета на светлината от светлинните източници на перголата, включително и на светодиодните (LED) светлини. Контролерът за димиране на LED светлините работи, като регулира силата на тока, който достига до светлинния източник. По този начин, когато токът е по-силен, светлината свети по-ярко, а когато токът е по-слаб, светлината свети по-малко ярко. В зависимост от модела, димируемият контролер може да има различни режими на димиране, като някои модели позволяват и програмиране на различни настройки за димиране. LED димируемите контролери могат да се управляват по различни начини, включително чрез дистанционно управление, приложение за мобилни устройства или чрез управление от друго устройство или система. Освен това, те могат да бъдат инсталирани в различни видове осветителни системи, включително и на автоматизирана пергола, за да се предостави персонализирано осветление и повече комфорт на потребителите.

Обикновено висококачествените перголи са налични в голямо разнообразие от цветове, за да отговарят на индивидуалните предпочитания на клиентите.

При избор на цвят на перголата, клиентите могат да избират между различни нюанси, като например бял, кремав, кафяв, сив, черен и други. Някои производители предлагат и перголи в специални ефекти, като например матов или гланцов ефект, които могат да подчертаят дизайна на перголата и да й придадат модерен вид.

В случай на перголи с винилова плат, те обикновено са налични в различни цветове и десени, които могат да бъдат избрани в зависимост от предпочитанията на клиента. Виниловата плат може да бъде и в допълнителни специални цветове, като например прозрачни или полупрозрачни, които позволяват преминаването на светлината и придават по-естествен вид на перголата.

Да, възможно е да се инсталира отопление върху автоматизирана пергола, за да се осигури комфорт и удобство на хората, които я използват, дори и през по-студените месеци на годината.

Има няколко начина за отопление на пергола, като един от тях е чрез инфрачервени панели, които могат да бъдат монтирани върху покрива на перголата. Тези панели работят като генератори на топлина, която се излъчва към хората и обектиите под перголата. Те обикновено са лесни за монтаж и могат да бъдат димируеми, което позволява на потребителите да контролират температурата и да я регулират според нуждите си.

Друг вариант за отопление на пергола е инсталирането на система за отопление, която работи с газ или електричество. Това може да бъде по-скъпа опция и обикновено изисква по-сложен монтаж, но може да бъде много ефективно за отопляне на по-големи перголи или за хора, които искат да използват перголата за по-продължителен период от време.

Трябва да се отбележи, че когато се инсталира отопление върху перголата, е необходимо да се вземат мерки за безопасност, като например използване на съвместими материали и защитни механизми, за да се предотвратят опасности като пожари или електрически удари.

Да, е възможно да се сложи остъкляване на автоматизирана пергола, което ще я превърне в зимна градина. Остъкляването може да бъде постигнато по различни начини, като например с помощта на стъклени панели или PVC панели. Такъв тип допълнителна инсталация може да предложи допълнителна защита от вятър и влага, като същевременно запазва предимствата на перголата, когато остъкляването не е необходимо.

Перголата може да предостави сходна практичност на зимната градина, но има някои разлики между тези два типа структури.

Зимната градина е затворено пространство, което може да бъде използвано като допълнително помещение за живеене, като например за чаено стаи, офиси, игрални зали и т.н. Тя обикновено има стъклени стени и покрив, които предпазват от вятър, дъжд, сняг и други атмосферни условия. Това означава, че зимната градина може да бъде използвана през цялата година, включително и по време на по-студените месеци, когато перголата може да не е толкова удобна за използване.

Перголата, от друга страна, е отворена структура, която предоставя покрив и сенчесто пространство за отдих на открито. Тя е идеална за използване през топлите месеци на годината, когато хората желаят да се насладят на слънцето и свежия въздух, но може да не е толкова удобна през по-студените месеци.

Въпреки това, някои перголи могат да бъдат оборудвани с допълнителни функции, като отопление, осветление и закриващи материали, които могат да увеличат тяхната практичност през зимата. Това може да включва и изграждане на стени или закриващи панели, за да се предпази от силни ветрове и дъждове. Така че, в зависимост от конкретните нужди на потребителя, перголата може да бъде много практична и удобна за използване и през зимата.

Доставка и монтаж

Процедурата за поръчка на пергола  включва следните стъпки:

 1. Консултация: Първата стъпка е да се проведе консултация с производителя на перголата. Това може да се направи по телефон, електронна поща или в офиса на фирмата. В тази фаза, ще можете да получите подробна информация за различните типове перголи, материали, цветове и дизайн.

 2. Предложение: След консултацията, ще получите предложение за пергола, което ще включва информация за цената, времето на изработка и доставка, както и друга релевантна информация.

 3. Избор на пергола: Ако сте съгласни с предложението, можете да потвърдите поръчката и да изберете конкретен тип пергола, цвят, размери и други характеристики.

 4. Изработка и доставка: След като поръчката е потвърдена, производителят ще изработи перголата според вашите спецификации. Когато перголата е готова, тя ще бъде доставена до мястото на монтаж.

 5. Монтаж: Последната стъпка е монтажът на перголата. Това може да бъде извършено от производителя или от оторизиран монтажен екип. Перголата ще бъде инсталирана според всички технически изисквания и настройки, като се гарантира, че тя е функционална и безопасна за употреба.

Важно е да отбележим, че процедурата може да варира в зависимост от конкретните условия и изисквания на клиента. Това може да включва изисквания за специални функционалности, допълнителни аксесоари или услуги, като например изграждане на основа или подготовка на монтажното място.

За телефонен разговор тел.: 0888001532,  изпращане на  e-mail: info@pergoli.net или можете да си запишете час лично в наш офис. След посещение от техник за точни размери се правят корекции на офертата, която се потвърждава от авансово плащане. При поръчка ще изплаща 60% авансово плащане, а останалите 40% ще бъдат платени 2 дни преди инсталацията.
Ако дойдете при нас, можете също да видите мостри на винили и пергола.

От момента на извършване на първото авансово плащане срокът за изработка е от 4 до 7 седмици. По време на производсто на Перголата се определя и точната датата на която ще се извърши монтажа.

Инсталацията трае от шест до осем часа, ако е стандартна. За по-сложни перголи отнема до два до три работни дни. След монтаж, обикновенно на следващия ден се извършва окабаляване и включване на осветлението на перголата. Стардантрия монтаж отнема 2 дни.

Инсталацията е посочена в офертата и е включен в цената на самия продукт.

Преди авансовото плащане, т.е. още преди началото на производството, ще изпратим представител на място, който да вземе нужните размери и да направи професионална оценка за инсталацията. Квалифициран персонал взима измервания на място. Посещението на техник се заплаща 65 лв.

Първо се поставя диагноза, за да се определи, в какво е проблемът и защо той се е появил. След това ние ви  информираме, ако по една или друга причина, това ще доведе до някакви разходи. В случай на техническа гаранционна повреда ние ще я отстраним до 20 дни.

Пергола Модел 1 е с 5-годишна гаранция за монтажа и 2-годишна гаранция на електронна техника и компоненти.

При закупуване на Перголата можете да избирате от широка гама от аксесоари.
Ние можем да инсталираме led димируемо осветление. Можете да регулирате яркостта в зависимост от вашите предпочитания или да се създаде по интимна атмосфера по ваш избор.
Перголата може да бъде оборудван с ИНФРАЧЕРВЕНИ нагреватели, които ще ви позволи да се насладите на под беседка за по-студените вечери.
Перголата може да бъде оборудвана с датчици за дъжд и вятър. В случай на дъжд  автоматично се отваря и се затваря при силен порив на вятъра.

Да, Перголата може да се остъкли с безпрофилно стъклено остъкление, стъклена хармоника или ZIP щори. Не е задължително да се остъкли веднага.