You are currently viewing Как да остъклим терасата?
Стъклена Хармоника

Как да остъклим терасата?

Всеки собственик на къща с тераса, балкон или лоджия рано или късно си задава този въпроса Как да остъклим терасата? Следва търсене в интернет – google, социални мрежи, гледания в YouTube. Ако това не помогне се обръщаме към познати фирми, строители …или препоръка от приятел!

Няколко стъкпи за взимане на решение

Първоначално трябва да решите – как ще се използва терасата? Дали това е просто подиум пред входа на къщата или пълноценно място за среща с приятели и семейна вечеря?… Искаме ли терасата да се използва целогодишно?

Можете да оставите терасата да не е остъклена, но тогава сезонността на нейното използване се ограничава много.

Ако имам малки деца?

И ако в къщи живеят малки деца, а нашите приятели идват при  нас за „вечерни събирания“ в прохладна летни вечери. Вече не можете да седите на неостъклената тераса с приятели. Спирате да „вдигате забавен шум“ в къщата за да не събуди заспиващите деца…

Изходът е само един – да остъклите терасата и да се насладите максимално на тази полза!

Традиционното ПВЦ остъкляване несъмнено заема своя голям дял в решаването на този проблем. По-точно заемаше…! Наред с големи си предимства, при стъклените навеси и перголи то има и недостатъци. Масивни рамки, ограничена функционалност, невъзможност за комбиниране на външното пространство с пространството вътре.

bezprofilno ostaklyavane na veranda sas staklena harmonika

Плъзгащото се безпрофилно остъкляване има относително голяма функционалност специално за решаване на проблема с остъкляването на тераси и веранди.

Първо , Безпрофилното остъкляване на тераса е плъзгащо се. Освен това превръщането му от непрекъсната линия в удобна стъклена хармоника, която заема минимум място на терасата е изключително предимство. Но повече за това по-късно… Безпрофилното остъкляване предпазва помещението от сняг, дъжд и вятър при лошо време. То може да бъде преместено настрани при добри метеорологични условия, като същевременно обединява зоната на терасата с пространството отвън.

Второ . Въпреки че Безпрофилното остъкляване е вариант за студено остъкляване, в комбинация с алтернативни източници на отопление (конвектори, инфрачервени нагреватели) или функционални барбекюта на терасата може да се създаде уютен микроклимат дори в най-студените зимни дни. Освен това има безпрофилни системи за остъкляване, базирани на прозорци с двоен стъклопакет, които имат страхотни изолационни свойства, като същевременно запазват цялата функционалност на безпрофилното остъкляване. Разбира се, възможно е терасата да се остъкли със стационарна ПВЦ Дограма, като се осигурят няколко врати за влизане/излизане. Но! Ако след „вечерни събирания” източникът на топлина се отстрани от остъклената с ПВЦ тераса, колко дълго ще остане топла? час? 

На трето място , Конструкциите от ПВЦ дограма за прозорци с двоен стъклопакет с повишена функционалност са широко представени на пазара: паралелно-плъзгащи се, „хармоники“, които са много симпатични за нас. Икономически е целесъобразно да се използват тези системи за остъкляване на жилищни помещения, където комфортната температура през зимата не трябва да пада под 20-25 градуса денонощно. Цената на такива системи на квадратен метър е 3-4 пъти по-висока от цената на безпрофилното остъкляване. Въпросът е – ако не смятате да живеете постоянно на терасата, тогава струва ли си да инвестирате толкова пари в нея?

Четвърто , профилната основа и функционалността на безпрофилното остъкляване правят възможно остъкляването на L-образни, П-образни отвори.. И също така да изведете остъклената линия отвъд стълбовете на терасата или верандата, създавайки ефекта на широка стъклена стена, която украсява фасадата на всяка сграда