Как се прави дървен навес: стъпка по стъпка ръководство

За изграждане на дървен навес са необходими следните стъпки:

 1. За да планирате мястото и размерите на дървения навес, можете да следвате няколко стъпки:

  • Измерете мястото, където искате да изградите навеса. Обърнете внимание на размерите на наличното пространство, терена и др.
  • Решете как ще използвате навеса. Например, ако искате да използвате навеса за паркиране на автомобил или като място за отдих, ще имате нужда от различни размери и конструкция.
  • Определете височината на навеса. Това зависи от височината на вашия автомобил, ако планирате да го паркирате под навеса.
  • Разгледайте съседните сгради и дървета, за да определите колко светлина ще получава навеса през деня и какво ще е подходящо място за него.
  • Решете какъв ъгъл на наклон ще има навесът. Обикновено ъгълът на наклона е около 15 градуса, за да се осигури добро оттичане на водата.
  • Разгледайте избора на материали, които искате да използвате за навеса. Зависи от вашите предпочитания и финансови възможности.
  • По-нататък можете да изработите чертеж на навеса, който да ви помогне да планирате работата и да закупите необходимите материали.

  Следвайки тези стъпки, ще можете да планирате мястото и размерите на дървения навес, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

 2. За да закупите материали за дървен навес, ще ви е необходимо да направите списък с необходимите материали. Ето някои от материалите, които ще ви трябват:

  • Дървени греди – ще използвате греди за основната конструкция на навеса. Изберете дърво, което е устойчиво на влага и насекоми.
  • Дървени рафтове – те ще бъдат монтирани хоризонтално и ще поддържат покрива. Размерите на рафтовете зависят от размера на навеса.
  • Дървени стълбове – ще използвате стълбове за подпора на гредите. Размерът на стълбовете ще зависи от височината на навеса.
  • Бетонни блокове или фундамент – ще използвате блокове или фундамент за стабилността на навеса.
  • Керемиди или метални плочи – ще използвате керемиди или метални плочи за покрива на навеса.
  • Винтове, куки, гайки и други малки аксесоари – ще използвате тези аксесоари за закрепване на материалите заедно.

  Когато закупувате материали за дървен навес, е важно да изберете качествени материали, които ще издържат на времето и влиянието на околната среда. Може да потърсите помощ от специализирани магазини за дърводелски материали или да се консултирате с професионални строители за помощ в избора на материалите.

 3. Подготовката на мястото за изграждане на дървен навес е важна част от процеса на строителство. Ето някои стъпки, които може да последвате:

  • Измерете мястото, където ще изграждате навеса и маркирайте границите му. Уверете се, че размерите на навеса са подходящи за мястото и че няма пречки като дървета, кабели или други обекти, които биха могли да мешат при изграждането на навеса.
  • Почистете мястото от трева, бодилки, корени и други растителни материали. Изравнете повърхността на земята и я подсилете, ако е необходимо, за да осигурите стабилност на конструкцията.
  • Ако ще използвате бетонни блокове или фундамент, копайте изкоп за тях и поставете ги на мястото им. Уверете се, че блоковете или фундаментът са правилно поставени и нивелирани.
  • Подгответе материалите за изграждане на навеса и ги поставете в близост до мястото, където ще изграждате навеса. Това ще ви спести време при работата и ще ви помогне да бъдете по-организирани.
  • Проверете дали имате необходимите инструменти и оборудване за изграждане на навеса, като например: чук, бормашина, винтоверт, нивелир, рязане на дърво инструменти и други.

  След като приключите с подготовката на мястото, можете да продължите с изграждането на навеса. Важно е да запазите стабилността на конструкцията и да следвате инструкциите за монтаж на материалите, за да гарантирате качествен и безопасен навес.

Как се прави дървен навес
Как се прави дървен навес
За изграждане на дървен навес са необходими следните стъпки: За да планирате мястото и размерите на дървения навес, можете да следвате няколко стъпки

4. Изграждането на рамката на дървен навес е една от най-важните части от процеса на изграждане. Ето няколко стъпки, които може да последвате, за да изградите рамката на навеса:

 • Определете точките, където ще поставите стълбовете на навеса. Уверете се, че стълбовете са поставени на правилното разстояние един от друг и че са здраво закрепени в земята.
 • Измерете височината на навеса и определете колко високи трябва да бъдат стълбовете. Запазете същия размер за всички стълбове.
 • Измерете разстоянието между стълбовете и определете колко греди ще ви трябват за изграждане на рамката на навеса. Обикновено се използват 3 или 4 греди.
 • Изрежете гредите на желаната дължина. Уверете се, че всички греди са равни и правилно измерени.
 • Измерете разстоянието между стълбовете и поставете гредите на рамката на навеса. Закрепете гредите към стълбовете с помощта на болтове, гайки и шайби.
 • Уверете се, че рамката на навеса е правилно измерена и че всички греди са на правилните места. Коригирайте позициите на гредите, ако е необходимо.
 • Проверете дали рамката на навеса е стабилна и здрава. Ако има някакви неравности или несъответствия, ги коригирайте преди да продължите с построяването на навеса.

След като изградите рамката на навеса, може да продължите с поставянето на крилата и покрива на навеса. Важно е да следвате инструкциите за монтаж на материалите, за да гарантирате качествен и безопасен навес.

5. Добавяне на крило 

Крилото на навеса може да бъде добавено, като се поставят допълнителни греди и дъски. Това ще ви защити от слънцето, дъжда и снега.

Как се прави дървен навес

6. Поставяне на крачета

Краката на навеса трябва да бъдат поставени на края на крайниците, за да поддържат навеса на място. Можете да използвате метални крачета или да ги изработите от дърво.

7. Приключващи дейностти при изграждане на Навес от дърво

Накрая можете да добавите всякакви приключващи докосвания, като например лакиране или оцветяване на дървената конструкция, за да я защитите от вредни атмосферни влияния. Приключващите „докосвания“ при изграждане на дървен навес могат да включват:

 • Боядисване или лакиране на навеса – след като сте завършили с поставянето на крилата на навеса, можете да боядисате или лакирате навеса, за да го защитите от атмосферни влияния като дъжд, слънце, сняг и вятър.
 • Добавяне на светлини – можете да добавите светлини към навеса, за да имате осветление през нощта. Можете да използвате LED осветление, за да намалите разходите за електроенергия.
 • Добавяне на мебели – след като сте изградили навеса, можете да добавите мебели, за да имате уютно място за почивка или за хранене. Можете да добавите маса, столове или кът за почивка, за да създадете удобна и функционална обстановка.

Тези са основните стъпки за изграждане на дървен навес. Все пак, ако не сте сигурни във възможностите си, може да се обърнете към професионалисти

Как се прави дървен навес

Сподели с приятели в социалните мрежи

Facebook
Twitter
LinkedIn

Вземи индивидуална оферта за твоя проект