fbpx
дървена пергола

Изграждането на дървена пергола може да бъде проект, който е вълнуващ, но също така може да бъде и предизвикателство. Важно е да имате правилният план, необходимите инструменти и материали, както и достатъчно време за изпълнение на проекта.

Ето няколко стъпки, които можете да следвате при изграждането на дървена пергола:

1. Изберете мястото, където ще поставите перголата и отбележете нейните размери. Важно е да изберете равно и стабилно място.

2. Изберете материалите, които ще използвате за изграждането на перголата. Дърво е най-популярният материал за перголи, но можете да използвате и други материали като метал, PVC или комбинация от тях.

3. Изгответе дизайн на перголата, като включите дължината, широчината и височината й, както и материалите и броя на стълбовете, които ще използвате.

4. Поставете стълбовете на мястото, където ще се изгражда перголата, като се уверите, че са здраво закрепени и равни. Можете да използвате бетон или друг материал за закрепването на стълбовете в земята.

5. Поставете балките върху стълбовете, като ги закрепите с винтове и болтове. Уверете се, че балките са правилно разположени и равни.

6. Поставете крило за сенница върху балките, като го закрепите с винтове и болтове. Уверете се, че крилото за сенника е правилно разположено и равно.

7. При нужда, добавете допълнителни декоративни елементи към перголата, като цветя, осветление или други декоративни елементи.

8. Поддържайте перголата в добро състояние, като редовно я почиствате

Искате да имате отлична зона за отдих в двора на собствената си къща си дом, променяйки външния вид на имота и леко увеличавайки стойността на парцела, Дървената Пергола е отлично решение за вас. За постигане на отличен резултат за София и София област може да се свържете с нас или да попълните контактната форма

Съвети:

  • Преди Строително монтажните работи, очертайте контура на сградата на земята с канап, опънато върху колчетата.
  • Направете отворите в дървените елементи, преди да завиете винтовете.

Първата стъпка е да очертаете желаната си пергола на избраното място на двора и терасата. За раьона на София или София област pergoli.net можем да направим това вместо вас. Ако не, ще са ви  нужни няколко колчета, върху които опънете въжето.

Съвет: Измерете диагоналите на Вашата Пергола.   Направете корекции, ако е необходимо.

За да направите дървена  пергола, ще са ви необходими следните материали и инструменти
  
МАТЕРИАЛИ:ИНСТРУМЕНТИ:
Цимент, пясък, чакъл;Свредло за копаене на ями под стълбовете;
Кофраж / декинг Циркулярен трион, мозайката;
Котви за дърво (4 броя);Свредло, бормашина за дърва;
Стелажи 10 × 10 или 15×15 см, дължина 240-270 см (4 броя);Чук, ниво на духа, дърводелски молив, лента;
Носеща греда 5 × 15 см, дължина 400 см (4 броя);стълбищна клетка;
Кръстосани греди с дължина 5 × 15 см. 400 см;Защитни ръкавици, очила.
Напречни щанги с дължина 5 × 10 см 400 см; 
175 мм винтове за закрепване на опорни греди; 
150 мм винтове за закрепване на напречни греди; 
75 мм самонарезни винтове за фиксиране на напречните щанги. 
1 План за Пергола

След като определите местоположение на ъглите на бъдещата си Пергола, изкопайте дупки на тези места с диаметър около 40 см и дълбочина 90 см (най-малко 15 см под границата на замръзване на почвата), напълнете около 10 см с чакъл и трамбовайте.

Сложете кофража в изкопаните дупки, като се уверите, че са на едно ниво (използвайте нивелир и канапи). Смесете малко количество бетон и попълнете формите.

За цена в раьона на София или София област може да се объртете към pergoli.net

монтаж на пергола

Сега можете да започнете да монтирате страничните подпорни греди. Препоръчваме да използвате дъски 8 × 10 или 15 × 20 см като носещи греди, но размерът им зависи от вашите нужди или предлаганото на пазара н тези параментри. 

Преди да закрепите опорните греди, трябва да ги подравните хоризонтално и да ги фиксирате със скоби. След това пробийте няколко отвора през гредите, поставете болтовете и затегнете гайките.

Съвет: Ако искате перголата ви да  уникална в района, украсете краищата на гредите, например, придайте им заоблена форма

 

фиксиране на гредите

Продължете проекта си за Пергола, като монтирате напречни греди. За целта ще ви трябват дъски с размери 3 × 20 см. Изберете ги внимателно, уверете се, че всички те са абсолютно прави и в отлично състояние.

Количеството светлина, проникващо в перголата, зависи от разстоянието между напречните лъчи. Препоръчваме да ги монтирате ги на разстояние 30 см един от друга

монтаж на напречни греди

Монтирането на гредите не трябва да ви създава много трудности, ако използвате правилния начин на работен. Обърнете достатъчно внимание на избора на материали и разкроя. Ако ви се струва сложно, потърсете ни и ние и pergola.net ще монтира дървена пергола за София област или София.

Съвет: За да направите срезовете чисти, направете разрези в дъската, след маркиране, след това отстранете дървото между разрезите с длето

разрези в дървото на напречните греди

разрезите на напречните греди са съобразени с дебелината на гредите. Внимавайте да не са по-големи от дъските

Име и фамилия
Желаната широчина в метри.
Височина( Колко напред излиза навеса) височина в метри.
Ако искате да споделите плановете / скици / на снимки за вашия проект, моля, пишете на info@pergoli.net

Перголи до ключ

Вземи индивидуална оферта за твоя проект